Menu Zamknij

GRZANE WINO

Historia grzanego wina sięga najprawdopodobniej aż VII w przed naszą erą!

Pierwsze wspomnienie znajduje się w „Odysei” Homera. Również starożytni Rzymianie uważali grzane wino za najwykwintniejszy trunek w Europie.

Pierwszy przepis na grzaniec możemy znaleźć w średniowiecznej książce kulinarnej z 1390r. Od tego momentu grzaniec rozprzestrzenił się na całym świecie. Europejską tradycję picia grzanego wina rozwinęli m.in. Anglicy tworząc mulled wine, grzane wino znajdziemy również w Niemczech – glühwein, w krajach skandynawskich glögg a u nas grzaniec galicyjski.

Tajemnicą bogactwa smaku są cztery dodatki – pomarańcza, cynamon anyż i miód.

A jakie jest najlepsze wino do grzańca? Idealnym rozwiązaniem jest blend kilku szczepów. W naszym przypadku jest to wino wytrawne o lekko słodkich aromatach ciemnych owoców. Mowa oczywiście o Conde Villar Tinto. Powstało z lokalnych portugalskich szczepów Aragones, Trincaderia, Alicante Bouchet i Touriga Nacional. Co czyni je świetną bazą grzanego wina.

Najlepsze połączenie na zimowe dni? Kubek grzanego wina, dobre towarzystwo i pyszne jedzenie. Wszystko to znajdziecie w Hektorze!