Hektor powstał z miłości do polskiej kuchni. Tutaj klasyka spotyka się z nowoczesnością. Karta autorskich oraz tradycyjnych dań, skomponowanych z bogactwa sezonowych i regionalnych produktów.









O nas
Restauracja „HEKTOR” jest obecna na warszawskiej mapie smakoszy od 1970 roku. Hektor powstał z miłości do polskiej kuchni. Tutaj klasyka spotyka się z nowoczesnością.
Naturalne dania bez konserwantów to nasz atut. Wszystkie nasze potrawy przygotowywane są na bieżąco, dzięki temu są zawsze świeże i zachowują swój wspaniały aromat.
Karta autorskich oraz tradycyjnych dań skomponowana jest z bogactwa sezonowych składników. Nasze produkty pochodzą od najlepszych polskich dostawców i gospodarstw rolnych, między innymi szparagi od Ludwika Majlerta, sery od Kaszubskiej Kozy.
Dania tradycyjne otwiera nasz kultowy KOTLET SCHABOWY, którego rozmiar to wyjątkowe zaskoczenie i wyzwanie dla większości z Was. Ponoć śni się nocami, dlatego jak już ktoś raz zasmakuje, wróci do nas na pewno.
W daniach autorskich znajdziecie natomiast dziedzictwo polskiej kuchni Kaczkę.
Zapraszamy! Razem z nami możesz na nowo odkryć smaki dzieciństwa, albo zakochać się w nowoczesnym wydaniu polskiej kuchni.




Zjedz pyszne śniadanie
Dzień Dobry! Rozpocznij swój nowy Dzień z nami i delektuj się pysznym śniadaniem !
W naszej propozycji znajdziesz cztery zestawy śniadaniowe, również w wersji wege.
Do śniadania proponujemy nasze wyśmienite herbaty Harney&Sons w kilku smakach, między innymi: Earl Grey, White Grapefruit, Japanese Sencha czy Cinamone.
Do śniadania nie może zabraknąć też kawy, a w letnie upalne dni proponujemy świeżo wyciskane soki oraz orzeźwiające lemoniady, natomiast zimą aromatyczne rozgrzewające herbaty i napary.
Zapraszamy codziennie od 11.00 do 12.00
POLECANE
Twoje posiłki są przygotowane z naturalnych składników, bez konserwantów i ulepszaczy smaku.
Wszystkie dania przygotowujemy na bieżąco, skomponowane z bogactwa sezonowych i regionalnych składników.
- Przystawki
- Zupy
- Obiad
- Grill
- Deser
- Śniadanie

DESKA POLSKICH SERÓW REGIONALNYCH
selekcja polskich serów regionalnych (ser koryciński z kozieradką, ser bursztyn, ser kozi „pijana koza”, oscypek, ser pleśniowy frontiera blue jersey) podawana z miodem truflowym, piklowanymi winogronami i karmelizowanymi orzechami laskowymi

MASŁO SMAKOWE ZE ŚWIEŻYM PIECZYWEM
3 rodzaje masła smakowego domowej roboty (romesco,
zielone pesto, konfitowany czosnek z szalotką), podawane
ze świeżym pieczywem na zakwasie

TATAR WOŁOWY
ogórkiem kiszonym, musztardą francuską, majonezem
truflowym, chipsami ziemniaczanymi i oliwą
szczypiorkową, pieczywo i masło
*serwujemy z pieczywem

LABNEH ZE SZPARAGAMI
domowej roboty serek z jogurtu greckiego z grillowanymi szparagami, kolorowymi pomidorkami
cherry, prażonymi pistacjami i karmelizowaną figą

GRILLOWANE SZPARAGI
grillowane szparagi zawinięte w boczek, podawane
z pangrattato i solą maldon

KREWETKI ARGENTYŃSKIE W EMULSJI MAŚLANEJ
krewetki (6szt) duszone w białym winie z czosnkiem, natką
pietruszki i masłem, podawane z grillowaną maślaną brioche

ROSÓŁ TRADYCYJNY
rosół z wiejskiej kury z makaronem jajecznym oraz świeżym lubczykiem

ŻUR STAROPOLSKI
żur na zakwasie żytnim z białą kiełbasą i jajkiem

ŻUR W CHLEBIE
żur na zakwasie żytnim z białą kiełbasą i jajkiem podawany w pieczonym chlebie

FLAKI WOŁOWE
tradycyjne flaki wołowe na esencjonalnym bulionie z majerankiem

CHŁODNIK Z AVOCADO
orzeźwiający, kremowy chłodnik z avocado, ogórka, melona i
szparagów z miętą i cytrusami

CHŁODNIK Z BOTWINKI
tradycyjny chłodnik z botwinki na maślance
z ogórkiem, rzodkiewką, koprem, szczypiorkiem
i jajkiem na twardo

WOLNO PIECZONE ŻEBERKO WIEPRZOWE
wolno pieczone żeberko wieprzowe glazurowane domowej
roboty sosem BBQ, podane ze szczypiorkiem

GOLONKA PIECZONA W PIWIE PODANA NA KISZONEJ KAPUŚCIE
golonka wieprzowa pieczona w piwie z miodem, podawana na smażonej kiszonej kapuście z musztardą dijon, chrzanem i żurawiną

PIERŚ KACZKI Z GLAZUROWĄ MARCHEWKĄ
smażona pierś kaczki z chrupiącą skórą aromatyzowana czosnkiem i tymiankiem podawana z glazurowanymi kolorowymi marchewkami, piklowaną wiśnią i karmelizowanymi orzechami laskowymi

TRADYCYJNY KOTLET SCHABOWY
chrupiący kotlet schabowy smażony na smalcu

PIEROGI Z SEREM I ZIEMNIAKAMI
ręcznie robione pierogi z serem i ziemniakami podane ze skwarkami z boczku i cebuli

PLACEK ZBÓJNICKI
smażone placki ziemniaczane z gulaszem wołowym z warzywami w sosie pomidorowym

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE
Złociste placki ziemniaczane z cebulą, serwowane z kwaśną śmietaną (3szt.)

KOTLET DE VOLAILLE
Chrupiący filet z kurczaka kukurydzianego nadziewany masłem podawany z marynowaną gruszką i żurawiną.

KIEŁBASA
kiełbasa podwawelska lub biała z grilla, podawana
z duszoną cebulką i sosem miodowo-musztardowym

KURCZAK
luzowane udko kurczaka, marynowane w 3 rodzajach
sosu sojowego z grillowanym ananasem, chilli
i prażonym sezamem

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
stek z polędwicy wołowej, podawany z sosem
pieprzowym na bazie 4 rodzajów pieprzu

DESKA MIĘS Z GRILLA
Aromatyczna deska mięs z grilla: karkówka, pierś z kurczaka, kiełbasa podwawelska, biała kiełbasa, wołowina, krewetki oraz ziemniaki i sezonowe warzywa, podawana z trzema wybranymi sosami

GRILLOWANE WARZYWA SEZONOWE
Papryka, cukinia, bakłażan, pomidorki cherry, pieczarki i młode ziemniaki

RACUCHY
domowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem sosem malinowym

SEMIFREDDO Z OWOCAMI
mrożony deser lodowy z owocami sezonowymi

FONDANT CZEKOLADOWY
ciasto czekoladowe z płynną czekoladą podawane na ciepło z lodami waniliowymi i sosem wiśniowym

JAJECZNICA
Jajecznica z trzech jajek z boczkiem lub ze szczypiorem, podana z sałatą z serem korycińskim, pomidorami i sosem winegret, masło, pieczywo

Jaglanka z sezonowymi owocami i mleczną czekoladą.
Jaglanka na mleku roślinnym z owocami sezonowymi, mleczną czekoladą i orzechami laskowymi.

OMLET KLASYCZNY
Omlet z 2 jaj z boczkiem, cebulą i serem bursztyn.

OMLET LIGHT
Omlet z 2 jaj z pomidorkami cherry, czerwoną papryką, świeżą bazylią, szpinakiem, szczypiorkiem i serem Korycińskim.
zarezerwuj stolik
Jeśli chcesz dokonać rezerwacji w tym samym dniu prosimy o rezerwację telefoniczną, które przyjmowane są w godzinach otwarcia restauracji.
W przypadku, gdy nie odbieramy, może być to spowodowane zwiększonym ruchem w danym dniu, dlatego też prosimy próbować ponownie.
Menu
- Przystawki
- Zupy
- Sałaty
- Dania główne
- Dania grill
- Pierogi
- Desery
- Dodatki
- Napoje
- Śniadania
- Koktajle
- Alkohole
TATAR WOŁOWY
55,-*serwujemy z pieczywem
MASŁO SMAKOWE ZE ŚWIEŻYM PIECZYWEM
31,-ŚLEDŹ Z CEBULKĄ W OLEJU SZCZYPIORKOWYM
35,-LABNEH ZE SZPARAGAMI
36,-DESKA POLSKICH SERÓW REGIONALNYCH
69,-KREWETKI ARGENTYŃSKIE W EMULSJI MAŚLANEJ
73,-GRILLOWANE SZPARAGI
34,-KACZKA Z MUSEM Z DZIKIEJ RÓŻY
39,-ROSÓŁ Z KURY WIEJSKIEJ
25,-ŻUR STAROPOLSKI
33,-ŻUR STAROPOLSKI W CHLEBIE
38,-FLAKI WOŁOWE
30,-*serwujemy z pieczywem
CHŁODNIK Z BOTWINKI
29,-CHŁODNIK Z AVOCADO
36,-SAŁATKA Z AVOCADO I HALLOUMI
45,-SAŁATA CEZAR Z KURCZAKIEM/KREWETKAMI
42/52,-SEZON - JESIEŃ - KLASYKA - NOWOCZESNOŚĆ
TRADYCYJNY KOTLET SCHABOWY
29,-KOTLET DE VOLAILLE*
37,-PLACEK PO ZBÓJNICKI
49,-KANAPKA Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ
45,-Aktualne na DZIEŃ 12.10.2022
BOEUF STROGONOFF
42,-PIERŚ KACZKI Z GLAZUROWĄ MARCHEWKĄ
69,-GOLONKA PIECZONA W PIWIE
69,-CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE
26,-WOLNO PIECZONE ŻEBERKO WIEPRZOWE
72,-+ Legenda
* Czas oczekiwania na danie to 30 minut, pracujemy na świeżych produktach w przypadku tych dań ich jakość wymaga tradycyjnych procesów kulinarnych
** Naturalna sól morska najwyższej jakości stosowana przez najlepszych szefów kuchni na świecie.
*** Proces przygotowania mięsa po okresie marynowania, pieczenie 12 godzinne w temperaturze 60-70 stopni Celcjusza, dla zachowania walorów smaku i soczystości.
**** Danie w 100% autorskie Szefa Kuchni Damiana Wysockiego
Wszystkie ceny są cenami brutto (z VAT)
Do rachunku powyżej 100zł doliczamy serwis 10%
Lista alergenów oraz dokładna gramatura potraw są dostępne u Obsługi Restauracji
Aktualne od dnia 06.05.2022
KIEŁBASA
36,-KURCZAK
39,-STEK WIEPRZOWY TOMAHAWK
48,-STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
129,-DESKA MIĘS Z GRILLA
240,-WARZYWA
34,-DORADA
65,-PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I SEREM
32,-PIEROGI Z MIĘSEM
36,-SEMIFREDDO Z OWOCAMI
32,-FONDANT CZEKOLADOWY
34,-RACUCHY Z JABŁKIEM I CUKREM PUDREM
28,-MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM
10,-FRYTKI
12 ,-ZIEMNIAKI Z GRILLA Z MASŁEM CZOSNKOWYM
10 ,-KOSZYK PIECZYWA
10 ,-Domowej roboty sosy
DOMOWY KETCHUP Z POMIDORÓW
5,-MUSZTARDA DIJON
5,-MAJONEZ TRUFLOWY
5,-MAJONEZ SZALOTKA-CHILLI
5,-MAJONEZ ŚLIWKOWY
5,-SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY
5,-S u r ó w k i / W a r z y w a
COLESŁAW
14,-MIZERIA
12,-OGÓREK KISZONY
10,-BURACZKI ZASMAŻANE
14,-KAPUSTA ZASMAŻANA
16,-MIX SAŁAT
16,-Ciepłe napoje
ESPRESSO
9,-ESPRESSO DOPPIO
13,-AMERICANO
13,-CAFFÈ LATTE
15,-CAPPUCCINO
14,-FLAT WHITE
14,-HERBATY HARNEY & SONS
15,-Domowe Lemoniady
LEMONIADA LAWENDOWA
16,-LEMONIADA CYTRYNA-MIĘTA
16,-LEMONIADA CZERWONA POMARAŃCZA
16,-LEMONIADA OGÓRKOWA
16,-Zimne napoje
COLA/COLA ZERO (0,25l)
8-FANTA/SPRITE/KINLEY TONIC (0,25l)
8,-NIEGAZOWANA KROPLA BESKIDU (0,33l/0,7l)
8,- / 17,-GAZOWANA KROPLA BESKIDU (0,33l/0,7l)
8,- / 17,-RED BULL (0,25l)
13,-SOKI CAPPY (0,25l)
8,-STREET POP MATE (0,33l)
12,-FRITZ COLA (0,33l)
13,-FRITZ COLA SUGAR FREE (0,33l)
13,-STREET POP KOMBUCHA MANGO (0,33l)
15,-STREET POP KOMBUCHA CYTRYNA (0,33l)
15,-ŚWIEŻO WYCISKANE SOKI (0,45l)
20,-Czego się napijesz?
SOKI CAPPY (0,25l)
8,-ŚWIEŻO WYCISKANE SOKI (0,45l)
16,-LEMONIADA LAWENDOWA
16,-LEMONIADA CYTRYNA-MIĘTA
16,-LEMONIADA CZERWONA POMARAŃCZA
16,-LEMONIADA OGÓRKOWA
16,-ESPRESSO
8,-ESPRESSO DOPPIO
12,-ESPRESSO MACCHIATO
10,-AMERICANO
9,-CAPPUCCINO
12,-CAFFÈ LATTE
13,-FLAT WHITE
12,-KAWA MROŻONA
14,-HERBATY HARNEY & SONS
12,-Co zjesz na śniadanie?
Serwujemy do 12
JAJECZNICA
21,-OMLET KLASYCZNY
24,-OMLET LIGHT
24,-JAGLANKA Z SEZONOWYMI OWOCAMI I MLECZNĄ CZEKOLADĄ
18,-Do śniadania możesz zamówić kawę americano, cappuccino lub herbatę czarną za jedyne 6zł.
DLA WIELBICIELI PROSECCO
PORNSTAR MARTINI
35,-aperol spritz
28,-RASPBERRY KISS
33,-DLA SMAKOSZY GINU
ARMY AND NAVY
25,-MANGO COLLINS
28,-ORANGE BLOSSOM
28,-DLA KONESERÓW WHISKY
WHISKY SOUR
29,-PENICYLINA
28,-RASPBERRY JACK
32,-DLA MIŁOŚNIKÓW RUMU
MAI TAI
30,-MOHITO
28,-DAIQUIRI MARAKUJA
27,-DLA SYMPATYKÓW TEQUILI
MARGARITA KLASYCZNA
25,-MARGARITA ANANASOWA
27,-ACAPULCO
30,-DLA TRADYCJONALISTÓW WÓDKA
SLAVA UKRAINI
26,-ILUZJA
28,-POMEGRANATE PUNCH
30,-DLA MOCNYCH ZAWODNIKÓW
DIRTY DANCING
36,-TOKYO ICED TEA
39,-LONG ISLAND ICED TEA
42,-BOMBER
45,-NA ROZGRZEWKĘ
GRZANIEC GÓRALSKI
24,-GRZANIEC BIAŁE KWIATY
26,-GRZANIEC MOCNO ŚLIWKA
26,-GRZANE PIWO
18,-GRZANE PIWO
18,-HOT TODDY
24,-Piwa z beczki
WITBIER (0,3/0,5l)
12/14,-ZWIERZYNIEC (0,3/0,5l)
12/14-,PERŁA EXPORT (0,3/0,5l)
10/12,-Piwa butelkowe
HEINEKEN 0% (0,5l)
16,-HEINEKEN (0,5l)
15,-Piwa kraftowe
ZERO TO HERO (0,5l)
17,-PAN I PANI IPA (0,5l)
20,-WEIZEN (0,5l)
20,-KIWI KIWI KIWI GOOSE (0,5l)
20,-ZISOU APA (0,5l)
20,-MIAMI LAGER (0,5l)
20,-PILZNER BOHEMIAN PILS (0,5l)
20,-JUNGLE IPA (0,5l)
20,-GRAND IMPERIAL PORTER (0,5l)
20,-Wódka czysta
ŻUBRÓWKA BIAŁA
11,- / 110,-ŻUBRÓWKA CZARNA
13,- / 182,-BOLS PLATINIUM
12,- / 168,-FINLANDIA
14,- / 196,-BELVEDERE
30,- / 420,-Gin
HENDRICK’S - 50ml
32,-SEAGRAM’S - 50ml
20,-Śliwowica
PASSOVER - 50ml
28,-Tequila
SIERRA SILVER - 50ml
18,-SIERRA GOLD - 50ml
20,-OLMECA BIANCO - 50ml
19,-Brandy
METAXA***** - 50ml
28,-PLISKA - 50ml
14,-Likiery
JAGERMEISTER - 50ml
17,-PASSOA - 50ml
17,-KAHLUA - 50ml
18,-COINTREAU - 50ml
18,-MALIBU - 50ml
17,-BAILEYS - 50ml
18,-Wódka smakowa
SOPLICA - 50ml
13,-SOPLICA STAROPOLSKA - 50ml
17,-ŻUBRÓWKA - 50ml
13,-ŻOŁĄDKOWA GORZKA TRADYCYJNA - 50ml
12,-koniak
REMY MARTIN VSOP - 50ml
32,-HENNESSY VS - 50ml
30,-MARTELL VS - 50ml
28,-Whisky
GRANTS ALE CASK - 50ml
18,-WILD TURKEY RARE BREED - 50ml
30,-JOHNNY WALKER RED / BLACK - 50ml
19,- / 21,-BALLANTINES FINESE - 50ml
18,-JACK DANIEL’S OLD NO.7 - 50ml
21,-Rum
BACARDI SUPERIOR / OAKHEART - 50ml
17,- / 18,-APPLETON RESERVE - 50ml
28,-HAVANA CLUB - 50ml
19,-Wina musujące
Casalforte Prosecco Extra dry
17,- / 85,-Lekkie, delikatne, półwytrawne. Kwiatowo owocowe.
Contarini Proseccco Extra Dry
95,-Lekkie, delikatne, półwytrawne. Nuty ananasa i grejpfruta.
PROA Cava Brut
90,-Świeża i lekko wytrawna Cava. Znakomita na początek ale też bardzo kulinarna. Mocno cytrusowa.
Wino białe
CASTELFORTE PINOT GRIGIO
16,- / 80,-Bardzo świeże i cytrusowe. Lekko kwaskowe. Podkreśli idealnie smak wszystkich sałat i delikatnych dań rybnych.
CHRISTOPH BAUER GRUNER VELTLINER
24,- / 120,-Bardzo kulinarne wino! Lekko mineralne na języku, krystalicznie czyste z aromatami zielonego jabłka.
CONDE VILAR VINHO VERDE
65,-Rześkie i lekko perliste Vinho Verde. Dużo cytrusowych aromatów. Znakomite na początek.
WEINHAUSE RIESLING TROCKEN
90,-Aromaty dojrzałej cytryny i brzoskwiń oraz delikatna kwasowość tego Rieslinga sprawia że znakomicie będzie smakował z sandaczem.
SEGREL ALBARINO PABLO PADIN
95,-Najmodniejszy szczep ostatnio z hiszpańskiej Galicji. Wino lekko słonawe i tropikalne. Najlepsze do dorady oraz raków.
ORCHARD LANE SAUVIGNON BLANC
130,-aromat dojrzałych brzoskwini i jabłek oraz egzotycznej marakui i trawy cytrynowej. Polecane na aperitif oraz do ryb.
Wino czerwone
CONDE VILAR TINTO
14,- / 70,-Klasyczny portugalski blend daje wytrwane wino o lekko słodkich aromatach ciemnych owoców z delikatną taniną. Bardzo kulinarne i uniwersalne.
MILETO JOVEN SELECCION
17,- / 85,-Nowoczesne hiszpańskie wino z region Rioja, z aromatami owoców leśnych. Znakomite do picia plackami i polędwicą.
CASTELFORTE MERLOT
80,-Ten delikatny Melot z Aromatami śliwek lekko podsuszanych oraz wiśni. Bardzo przyjemne i uniwersalne wino.
ANTICAIA PRIMITIVO DEL SALENTO
95,-Pełne dżemowatych, lekko słodkich zapachów podsmażanych owoców. Pełne i łagodne zarazem.
Znakomite z żeberkami .
RADICA MONTEPULCIANO D’ABRU Z Z O
120,-Super soczyste Montepulciano, pełne aromatów wiśni, bardzo owocowe. Do polików.
MALACARA MALBEC
130,-Bardzo soczysty i dobrze zbudowany Malbec. Dużo ciemnych leśnych owoców, skóra, mokry tytoń i przyprawy korzenne.

Eventy
Restauracja Hektor, to wyjątkowe miejsce w samym centrum Warszawy. Dzięki wyśmienitej kuchni, profesjonalnej obsłudze oraz kameralnemu wnętrzu tworzymy odpowiednią atmosferę na spotkania towarzyskie lub biznesowe.
Wyślij do nas e-mail lub zadzwoń, a my zajmiemy się resztą i przygotujemy Twoje przyjęcie! W przypadku rezerwacji powyżej 10 osób prosimy kontakt mailowy hektor.restauracja@gmail.com
Opinie naszych
klientów
Podziel się z nami swoją opinią o Hektorze.
Które z dań smakowało Wam najbardziej?
Co możecie polecić innym gościom?
Wasze opinie i sugestie są dla nas bardzo ważne.
Są naszą motywatywacją, a także inicjują
zmiany w ciągłym dążeniu do Waszego
zadowolenia.

Spotkajmy się
przy barze
Świetnym dopełnieniem naszego menu jest szeroki wybór alkoholi oraz karta koktajli.
Nieważne czy wtorek, czy sobota – nasi barmani są zawsze gotowi do akcji. Czekamy na Was z najlepszymi autorskimi koktajlami i ulubionymi klasykami.







Skontaktuj się z nami
Lokalizacja
ul. Świętokrzyska 34
00-049 Warszawa
Godziny otwarcia
Pon – Czw: 10:00 – 23:00
Pt – Sob: 10:00 – 24:00
Nd: 10:00 – 22:00